Följ Prognoscentret AB

BoKlok har årets nöjdaste kunder

Pressmeddelande   •   Feb 08, 2018 12:00 CET

Bovieran, HSB Bostad och JM på pallplats

Bostadsutvecklaren BoKlok har Sveriges nöjdaste bostadsköpare år 2017. Företagets prestation räckte till en delad tredjeplats 2016 men NKI-värdet har förbättrats från 77 till 79 vilket gör BoKlok till årets vinnare. Detta visar Prognoscentrets branschmätning som är en löpande nöjdkundundersökning bland bostadsutvecklarnas köpare. Resultatet redovisades på ett seminarium i Stockholm torsdagen 8 februari. Vid seminariet presenterades även de företag som ligger på andra och tredje plats. Bovieran, en nykomling i dessa sammanhang, återfinns på andraplats med ett NKI-värde på 78. På tredje plats placerar sig två tidigare vinnare, nämligen HSB Bostad som tog hem förstapriset 2016 och JM som har vunnit hela sex gånger tidigare. Tredjepristagarna har ett NKI-värde på 77. 

- Toppnivån i branschen är hög och jämn och det är imponerande att se att flera aktörer kan upprepa goda prestationer år efter år, säger Ellinor Lindström, operativ chef på Prognoscentret.

Försämrad kundnöjdheten i en het marknad 

Branschindex landar 2017 på 72 vilket är något lägre än året innan. De senaste två åren har bostadsköparnas nöjdhet försämrats med två poäng. Fortsatt handlar det om ett bra resultat med nöjda kunder, men det är intressant att analysera vad som ligger bakom nedgången. En förklaring är att det ökade bostadsbyggandet ger mindre tid för varje kund och bostad samtidigt som kompetensnivån totalt sett sänks då även mindre erfaren arbetskraft tas i bruk. Förra året kunde vi också konstatera att andelen yngre köpare ökar, en tendens som förstärks ytterligare i år. Detta återspeglas i NKI-resultaten då yngre generellt sett är mindre nöjda än äldre.

- Vi ser ingen nämnvärd försämring av prisvärdheten vilket troligtvis hänger samman med att kunderna betalt ett pris fastställt ett till två tidigare. Om bostadspriserna faller framöver så måste bostadsutvecklarna kompensera det med högre kvalitet i sin verksamhet för att inte kundnöjdheten ska påverkas negativt, säger Ellinor.

Bästa projekt till Besqabs Seglarbyn och BoKloks Sjöstaden 

I år är det två bostadsprojekt som delar på utmärkelsen ”bästa projekt”. Seglarbyn utvecklat av Besqab och projektet Sjöstaden uppfört av årets stora vinnare BoKlok. Båda projekten har ett NKI-värde på imponerande 88.

Undersökningen har genomförts i samarbete med branschens aktörer och grundas på närmare 10 000 svar från bostadsköpare. Prognoscentrets branschmätning följer allmän praxis inom nöjdhetsmätningar och resultaten är därmed jämförbara med NKI-värden från t.ex. Svenskt Kvalitetsindex.

För ytterligare information kontakta: Ellinor Lindström, Operativ chef på Prognoscentret, tel. 070-760 37 50

Prognoscentret erbjuder som oberoende marknadsanalysföretag strategiska, taktiska och operativa beslutsunderlag till aktörer inom den Nordiska byggbranschen. Företaget har utvecklat en spännande tjänsteportfölj och har idag flertalet av marknadens ledande aktörer som kunder. Med varierande analyser och undersökningsmetoder tillgodoses behov och önskemål inom såväl producent- och entreprenadled som inom handel, bank och Consulting. Prognoscentret är Sveriges och Norges representanter i Euroconstruct® och har därigenom en unik tillgång till information om motsvarande marknader i hela Europa.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.