Följ Prognoscentret AB

I år blir julen 33 procent godare!

Pressmeddelande   •   Dec 13, 2013 13:51 CET

I år blir julen 33 procent godare!

För andra året i rad har Prognoscentret analyserat pepparkakshusmarknadens utveckling. Vi kan nu för första gången rapportera om hur denna marknad utvecklar sig över tid. Mycket tyder på att pepparkakshusbyggandet följer utvecklingen på bostadsmarknaden, varför det finns det anledning att följa utvecklingen för svenskt pepparkakshusbyggande på nära håll.

Till att börja med kan vi rapportera en uppgång i byggandet jämfört med förgående år, och detta med råge! Förra året byggdes uppskattningsvis 1,4 miljoner pepparkakshus i Sverige. I år beräknas drygt 1,8 miljoner hus påbörjas, en ökning med drygt 30 procent. Exempelvis ökar antalet småhus med 8 procent, en utveckling som rimmar väl med förväntningarna på småhusmarknaden för bostäder (även om utvecklingen för den senare tros öka något mer blygsamt). Överraskande är att det kommer byggas en hel del kyrkor den närmsta tiden (knappt 150 000 stycken). En detaljerad analys av drivkrafterna bakom utvecklingen kommer att påbörjas under 2014. 

Vi ser tydliga tendenser till ökad produktivitet med högre användning av prefabricerade konstruktioner i byggandet. Det är i stort sätt lika många entreprenörer som förser marknaden med pepparkakshus i år som förra året, vilket innebär att produktiviteten har ökat med 15 procent. Den ökade prefabriceringsgraden gör också att entreprenörerna lättare kan anpassa sig till förändringar i efterfrågan. Samtidigt minskar omstruktureringen hushållens kontroll över insatsvaroronas ursprung, något som de vikande siffrorna för miljöcertifierade byggmaterial vittnar om.

På sikt finns tendenser till en jämnare könsfördelning vad gäller arbetskraftens sammansättning. Inom pepparkakshusbranschen är det framförallt kvinnorna som lägger ut byggandet på entreprenad. En allt större del av projekten upphandlas sedan av unga män, men även unga kvinnor anlitas där möjligheterna dyker upp. I förlängningen påverkar denna trend ungdomsarbetslösheten som minskar till följd av målmedvetna insatser från diverse myndigheter, såsom föräldrar och pådrivande storasyskon.

Sammantaget utlovas en riktigt god jul!   

Prognoscentret är ett oberoende analysföretag och har sedan starten 1978 utvecklats till att idag vara Nordens ledande leverantör av högkvalitativa marknadsanalyser inom bygg, bostads- och fastighetsmarknaderna. Vårt mål är att stärka våra kunders marknadsposition genom att tillgodose deras behov av högkvalitativa analyser om marknadens storlek, utveckling och struktur. Informationen är ett optimalt verktyg för beslutsfattande på en såväl strategisk som operativ nivå. Vidare är vi Norges och Sveriges representanter i Euroconstruct som består av 19 ekonomiska och tekniska undersökningsinstitut i väst och central Europa.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.