Följ Prognoscentret AB

Ikea är starkaste varumärket i byggsektorn

Pressmeddelande   •   Okt 12, 2015 14:19 CEST

Detta framkommer i Prognoscentrets varumärkesanalysdär allmänheten, genom en s.k. Brand Equity-mätning, bedömer varumärken relaterade till byggsektorn utifrån fyra perspektiv; kännedom, association, kvalitet och lojalitet.

Vid sidan av Ikea visar mätningen att även Gustavsberg, Bauhaus, IFÖ, Beckers och Byggmax har starka varumärken. Generellt sett har varumärkena i undersökningen en något starkare position bland män än kvinnor. Ikea avviker från det mönstret genom att ha ett starkare varumärke hos kvinnor.

Vidare visar undersökningen att Gustavsbergs varumärke är som starkast hos äldre personer och att Bauhaus har ett betydligt starkare varumärke i Stockholmsregionen än i norra Sverige. Det sistnämnda förklaras förmodligen av att det finns flera Bauhaus-butiker i Stockholm än i den norra delen av Sverige. Det bidrar till en högre märkeskännedom, vilket bidrar till ett bättre Brand Equity-värde.

De redovisade resultaten kommer från Prognoscentret, som varje kvartal gör en mätning där 500 personer bedömer cirka 50 varumärken i olika produktområden.

- I den forskningsbaserade metod som vi använder besvaras påståenden om olika varumärken utifrån en sjugradig skala säger Ola Stadler, marknadsanalytiker på Prognoscentret. Svaren vägs samman och omvandlas till ett Brand Equity-värde på en 100-gradig skala. Brand Equity är ett mått på varumärkets styrka, vilket ger upphov till förväntningar och känslor, och påverkar köpbeteende, hos konsumenter. Därför är det viktigt för ett företags framtida framgång att regelbundet mäta Brand Equity fortsätter Ola Stadler.

Exempel på produktområden där Prognoscentret mäter Brand Equity är kök, badrumsleverantörer, toalettstolar, vattenkranar, garderober, dörrar, fönster, färg, byggvaruhus, bostadsbyggare m.m. Vissa varumärken återfinns inom flera produktområden.

Önskas mer information om Prognoscentrets mätning av Brand Equity är ni välkommen att kontakta

Johan Melbäck, jm@prognoscentret.se 070-752 02 09 eller Ola Stadler, os@prognoscentret.se 070-263 40 94

Prognoscentret är ett oberoende analysföretag och har sedan starten 1978 utvecklats till att idag vara Nordens ledande leverantör av högkvalitativa marknadsanalyser inom bygg, bostads- och fastighetsmarknaderna. Vårt mål är att stärka våra kunders marknadsposition genom att tillgodose deras behov av högkvalitativa analyser om marknadens storlek, utveckling och struktur. Informationen är ett optimalt verktyg för beslutsfattande på en såväl strategisk som operativ nivå. Vidare är vi Norges och Sveriges representanter i Euroconstruct som består av 19 ekonomiska och tekniska undersökningsinstitut i väst och central Europa.

Bifogade filer

Word-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.